CV

>

Visa upp dina språkkunskaper på ditt CV och imponera på potentiella arbetsgivare

StarStarStarStarStar

Visa upp dina språkkunskaper på ditt CV och imponera på potentiella arbetsgivare

av CVMaker

  • CV
  • · October 04 2023
  • · 6 minuter läsning
sprakkunskaper-pa-ditt-cv

Innehållsförteckning

I dagens globaliserade värld blir det allt mer värdefullt att kunna föra sig på fler språk än sitt eget. Med breda språkfärdigheter öppnas en rad professionella möjligheter upp och får dig dessutom att sticka ut när du söker jobb – speciellt hos internationella företag och organisationer.

Hos CVmaker.se har vi på senare tid sett en trend hos våra användare och med detta också fått ta emot frågor som:

  • "Hur listar jag bäst mina språkkunskaper på mitt CV?"

  • "Var på CV:t placerar jag delen med mina språkkunskaper?"

  • ”Går det att skriva CV utan att nämna mina språkkunskaper?"

 Detta är såklart bara några av frågorna vi tar emot på regelbunden basis och för att göra det så enkelt som möjligt för dig och våra andra användare, tänkte vi i denna artikel försöka sammanställa svaren på dessa – och några till.

Vill du skriva ett professionellt CV?

Kom igång idag!

Vad innebär språkkunskaper? 

Språkkunskaperna på ditt CV syftar till din egen kunskap om relevanta språk för tjänsten du söker. Du bör åtminstone förstå språken du anger i detta avsnitt och dessutom göra det tydligt hur pass väl och hur bra du är på att delta i konversationer.

Efterfrågas till exempel språkkunskaper i spanska räcker det alltså inte med att kunna beställa en öl och förstå vilken hållplats nästa buss stannar på – du måste kunna förstå hela, spanska konversationer och många gånger också delta. 

Beroende på rollen du söker innebär detta också i regel att du förväntas förstå det språkbruk som normalt används inom industrin.

Vad är den internationella CEFR-standarden för språkkunskaper?

Har du tidigare sökt tjänster hos internationella företag har du har sannolikt stött på den europeiska referensramen för språk, eller CEFR. CEFR togs fram för att enklare och på ett mer enhetligt sätt bedöma språknivåer och används idag över hela kontinenten (och i allt större utsträckning – utanför).

I CEFR har man delat upp bedömningskriterierna i sex olika nivåer som du hittar nedan i vår lista och lite längre ned, i en tabell: 

A-nivå

Nivå A1 - Nybörjare

  • Du förstår grundläggande begrepp och uttryck.

  • Du kan presentera dig själv och ställa frågor för att ta reda på personlig information från andra.

  • Du kan interagera så länge konversationen är långsam och tydlig.

Nivå A2 - Grundläggande

  • Du förstår vanliga uttryck som sägs i butiker, vid familjetillställningar och på din arbetsplats.

  • Du kan utföra uppgifter som kräver direkt utbyte av information.

  • Du kan definiera avancerade termer i enkla termer.

B-nivå

Nivå B1 - Mellanliggande

  • Du förstår ämnen som rör familj, arbete och skola.

  • Du kan kortfattat beskriva upplevelser, händelser, drömmar, planer, etc.

  • Du kan skriva enkla texter om ämnen av personligt intresse.

Nivå B2 - Övre mellanliggande

  • Du förstår sammanhanget i mer komplexa texter.

  • Du kan interagera spontant utan alltför mycket spänning och eftertänksamhet.

  • Du kan skriva detaljerade texter om en mängd olika ämnen.

C-nivå

Nivå C1 - Avancerad

  • Du förstår längre och mer krävande texter eller konversationer.

  • Du kan uttrycka idéer utan att behöva slå upp ord eller uttryck för mycket.

  • Du kan skriva strukturerade och detaljerade texter om komplexa ämnen.

Nivå C2 - Kunnig

  • Du förstår så gott som allt du läser och/eller hör.

  • Du kan sammanfatta information från olika källor i en sammanhängande presentation.

CEFR-standard tabell

Source: Europa.eu

Vill du veta mer om CEFR-standarden? Ladda ner tabellen här

Vill du skriva ett professionellt CV?

Kom igång idag!

Hur avgör jag min språknivå? 

Har du studerat språket du tänker ange på ditt CV hos en skola, så gavs du också i regel en indikation om vilken nivå du nått i samband med att du avslutade kursen.

Har du studerat språket inom Europa bedöms din nivå vanligtvis enligt ovanstående CEFR-standarder och du kan på så vis också enkelt ange din nivå enligt dessa. Studier i utomeuropeiska länder får i regel också en gardering på samma vis, men kan i vissa fall behöva översättas. 

Har du inte lärt dig dina språkkunskaper i skola kan du fortfarande använda tabellen ovan för att på egen hand gardera dina kunskaper på ett motsvarande vis.

Beroende på hur annonsen för jobbet du söker ser ut kan det dock vara fördelaktigt att använda en mer standardiserad terminologi för att beskriva dina kunskaper. Efterfrågar företaget till exempel ”goda kunskaper” inom engelska, så räcker det också i regel att du anger dina kunskaper som ”goda” – utan att först konvertera det enl. CEFR-standarden. 

Vad är standardterminologi när man listar sina språkfärdigheter? 

De flesta CV:n tenderar att välja den standardterminologi som belyser deras språkkunskaper. Standardterminologin som då vanligtvis används är: 

  • Modersmål

  • Utmärkt

  • Bra

  • Rimlig

Vad gör jag om jag är tveksam gällande mina språkfärdigheter?

Säg till exempel att du kan hänga med i ett affärssamtal på engelska men samtidigt får kämpa när du själv behöver delta i samtalet – vilken kompetens har du i så fall? 

Språkkunskaper är en färdighet som är väldigt svår att fejka, speciellt i konversationer och det är därför viktigt att du är så ärlig som möjligt om dina kunskaper i de språk du listar. 

Anställande chefer kan mycket väl komma att testa din språknivå under intervjuprocessen och är du fortsatt osäker gällande din kompetens rekommenderar vi starkt att du tar ett kort språktest – de finns att hitta online och är i vissa fall helt gratis. 

När är det bra att nämna dina språkkunskaper på ditt CV? 

Vi rekommenderar alltid våra användare att lägga till sina språkkunskaper på CV:t, eftersom det är en efterfrågad färdighet som får dig att stå ut bland deras konkurrenter.

Även i fallet att det inte specifikt krävs i arbetsbeskrivningen så finns det så gott som alltid en fördel med att anställa personer som behärskar flera språk – och det vet arbetsgivare om. 

Till exempel kan man tänka så här: hur stora är chanserna att företaget du söker anställning hos kommer att ha en internationell kundbas inom den nära framtiden? Har de redan kontor utomlands eller finns det planer på expandering? 

Utöver detta är det idag allt fler som jobbar på distans och företag anlitar som regel allt fler frilansare för att utföra arbete från utlandet. Från en arbetsgivares perspektiv är det i dessa fall skönt att veta att om en situation uppstår där det krävs kunskaper om ett utländskt språk, så kommer de att ha någon till hands.

Vad är det bästa sättet att lista språkkunskaper på i ditt CV? 

När du ska lista dina språkkunskaper på ditt CV finns det flera olika sätt för hur du kan göra detta. Först och främst bör du som vanligt titta på annonsen för jobbet du söker. Om tjänsten du ansöker om specifikt ber om språkkunskaper så titta då noga på vilka kunskaper som specifikt förväntas och hur de står angivna i arbetsbeskrivningen. 

Du bör sedan försöka matcha detta på ditt CV så nära som möjligt. Detta innebär till exempel att om tjänsten efterfrågar engelska på B2-nivå och du uppfyller detta krav (dvs behärskar engelska på samma nivå, eller högre) så bör du också ange dina engelskkunskaper i samma format med hjälp av CEFR-standarden. 

Överlag vill du visa upp de språk du är duktig på ett kort och kraftfullt sätt som gör det visuellt enkelt att förstå dina kompetenser. 

När du listar språken du kan prata så se till att rangordna dem efter relevans. Kräver rollen du söker att du kan prata franska, så se till att lista detta överst – även om det inte är språket du har mest kunskap om. 

När det sen kommer gäller presentation av dina språkkunskaper – var kreativ! Här är några vanliga sätt du kan presentera dina kunskaper: 

  • Lista dem med punktlistor och/eller asterisker

  • Lista dem med hjälp av standardterminologi

  • Lista dem med hjälp av den internationella standarden (CERF)

Var på ditt CV ska du lägga till dina språkkunskaper? 

När det kommer till var:et för dina språkkunskaper på CV, är det korta svaret att det kommer variera beroende på din CV-stil och tjänsten du söker.

Vi rekommenderar alltid att inkluderar din mest relevanta information så högt upp på ditt CV som möjligt. På så sätt ser den anställande chefen direkt att du är rätt personen för jobbet. 

Ifall tjänsten du söker specifikt efterfrågar en viss typ av språkkunskaper är detta något du placerar så tydligt som möjligt, så högt upp på CV:t som möjligt. 

Är inga språkkrav angivna i annonsen bör du trots detta lista dina språkkunskaper. I dessa fall kan de dock komma lite mer sekundärt till övrig information och istället listas tillsammans med dina övriga färdigheter, efter att du listat de som är mest relevanta för rollen du söker.

Vilka språk bör du nämna på ditt CV? 

I regel bör du alltid som minst ange alla de språk du kan prata. Tänk bara på att detta i normalt endast innefattar fulla konversationer och från en arbetsgivares perspektiv finner de väldigt lite värde i att du kan säga "hej", "tack" och "mer öl" på 14 olika språk.

Dessa kunskaper kan såklart hjälpa dig på dina resor utomlands men kommer på samma vis inte vara speciell användbara för jobbet du söker idag.

Förutom att nämna de språk du lärt dig och kan prata så inkludera alltid ditt modersmål som sådant.

Vilka är de vanligaste språken på ett CV?

Undantaget väldigt regionsspecifika roller är de språk som oftast efterfrågas och är relevanta: 

  • Engelska

  • Tyska

  • Franska

  • Spanska

  • Mandarin

Börja skapa ditt CV

Skapa ett professionellt CV snabbt och enkelt med vår avancerade CV-byggare

+ Skapa CV

Uppdaterad October 04 2023

StarStarStarStarStar

Skrivet av

CVMaker-plattformen erbjuder en komplett karriärplattform för arbetssökande med praktiska verktyg och värdefull information. Är du redo för nästa steg i din karriär? Skapa ditt CV nu

Få intervjun för ditt drömjobb med CVMaker

Skapa enkelt ditt professionella CV inom 10 minuter och ladda ner det när och var du vill!

AddSmallSkapa ditt CV
CheckCircle

Öka dina chanser att få ditt drömjobb med CVMaker.