Lärare
Lärare
Fatima har valt Cambridge-mallen på grund av dess professionella layout som på lämpligt sätt visar upp all hennes information på ett kortfattat och strukturerat vis
Skapa ditt CV"Legitimerad idrottslärare med två års arbetslivserfarenhet för årskurs 1-6. En av mina nyckeltalanger är att upprätthålla disciplinen i klassrummet och samtidigt vara lyhörd för eleverna och deras hälsa."
Fatima Smith - Lärare
Innehållsförteckning
Hur skriver man ett bra CV och personligt brev som lärare? Kolla in våra tips och exempel!
Är du en nyexaminerad lärare som vill starta din karriär inom skolverksamheten? Kanske letar du efter en befordran eller övergång från den offentliga sektorn till den privata? Om en av dessa situationer passar in på dig är det hög tid att skapa ett lärar-CV och vi är här för att guida dig genom processen. Att skriva CV är inte raketforskning, men att skapa ett CV som får dig att stå ut i mängden kan samtidigt vara utmanande. Läs vidare för att lära dig hur du skriver ett CV som lärare. Vi går igenom format, struktur och informationen du bör inkludera.
Behöver du hjälp med att skriva ett riktigt bra CV?
Kom igång idag!Hur skriver man CV för ett lärarjobb?
Att vara lärare är ett givande yrke – du får den unika möjligheten att påverka och forma våra framtida generationer. Det kan dock också vara en väldigt konkurrenskraftig bransch beroende på ort och arbetsplats, så för att få det önskade jobbet behöver du kunna visa upp imponerande kvalifikationer och erfarenhet för potentiella arbetsgivare.
Genom att skriva ett bra CV kommer du att få möjligheterna du förtjänar. Har du dessutom begränsad erfarenhet inom läraryrket är det viktigare än någonsin att satsa allt du har på ditt CV, då du behöver vara kreativ och fylla ditt CV med andra kvalifikationer och färdigheter som ersätter din yrkeserfarenhet.
Lär känna din målgrupp
Innan du börjar skriva ett CV behöver du fundera på vilken information som ska inkluderas. Hur fångar man bäst rekryterares uppmärksamhet? Försök därför att sätta dig in i deras situation. Vilka kvalifikationer, kunskaper och erfarenheter tror du att de kommer att leta efter?
De flesta kommer att fokusera på utbildningserfarenhet och metodik. Vad har du presterat tidigare och vad kan du tillföra för värde till skolan? Tänk även på att rekryteraren kommer att ta emot väldigt många ansökningar och att de med begränsad tid inte kan läsa dem alla från start till slut. Ditt CV måste därför kunna visa upp alla dina positiva egenskaper medan läsaren snabbt skummar igenom det.
Börja med att skriva ett master-CV
Ett master-CV är grunden för ditt CV och bör innehålla all din studie- och arbetslivshistoria från hela ditt liv. Ditt master-CV bör regelbundet uppdateras så fort du slutfört något som är relevant för din professionella utveckling, vilket inkluderar bland annat slutförda anställningar, volontärarbete, certifikat, kurser eller andra milstolpar.
Ett master-CV ska vara ett samlat dokument med absolut allt du utfört och uppnått under din akademiska och professionella karriär. Var därför noga med att få med allt och inte utelämna något. På samma vis är det därför en bra idé att göra kopior av alla de relevanta kvalifikationer och certifikat som du samlat på dig under åren. Dessa dokument använder du nämligen sen som bevis och kan vid senare tillfällen hänvisa till dessa i dina ansökningar. Spara därför all denna information i en lättåtkomlig mapp så att du enkelt kan dela med dig av den när rekryterare gör en efterfrågan.
Master-CV vs Karriärs-CV
I jämförelse med ditt master-CV har du sen ditt karriär-CV – det du använder för att söka specifika jobb, till exempel som lärare. Detta CV kan och bör skräddarsys för alla lediga jobb du söker. Eftersom du redan har den huvudsakliga informationen sparad i ditt master-CV kommer det därför i regel inte ta lika lång tid att skapa det perfekta karriär-CV:t inför varje ansökan. Smidigt, eller hur?
Ditt master-CV bör skrivas enligt följande riktlinjer:
Var kortfattad och inkludera endast relevant information med ett lättläst typsnitt.
Presentera informationen på ett professionellt, strukturerat och organiserat sätt.
Använd en vit bakgrund med ett enkelt, svart typsnitt.
Kontrollera ditt CV noggrant så att det inte inkluderar stavfel, särskrivningar eller grammatikfel.
Inkludera endast saklig information som du kan backa upp med bevis.
Inkludera arbetshistoria, färdigheter, utbildning, certifikat och kurser.
Inkludera både mjuka och hårda färdigheter.
Inkludera datum och hur lång tid det tog att slutföra allt.
Skriv ner dina referenser för varje jobb (men var noga med att endast skicka dem till rekryterare på begäran).
Lista utbildningar och kvalifikationer i samma ordning som din arbetshistoria – från senaste till första.
Exempelstruktur för ditt master-CV
Så här kan du strukturera din studie- och arbetslivserfarenhet:
ARBETSPERIOD - ARBETSTITEL - FÖRETAG
Ansvar och arbetsuppgifter
Prestationer
STUDIEPERIOD - DIPLOM - INSTITUTION
Utbildning (betygsnivå eller utmärkelser om tillämpligt)
Ytterligare prestationer
Projekt, praktik, hur många ämnen (betyg), inklusive matematik och engelska
Vikten av ett master-CV
Du kanske undrar "är det verkligen värt besväret att skapa ett master-CV?" och svaret är ja – det är det.
Det kan såklart vara tidskrävande att skapa ett master-CV, speciellt i början, men när det väl är klart har du det och behöver inte skriva om det igen! Det enda som återstår efter detta är att uppdatera ditt master-CV årligen eller inför varje ny tjänst du söker.
På så vis är detta CV ett otroligt värdefullt dokument för din jobbansökningsprocess, eftersom det hjälper dig att konstruera det perfekta karriär-CV:t på ett snabbt och smidigt sätt – varje gång. Du bör därför se det initiala arbetet som en investering i din framtida karriär.
När ditt master-CV är klart bör du behandla det som alla dina andra professionella dokument. Detta innebär att du korrekturläser det och kontrollerar att det inte inkluderar några fakta-, stavnings- eller grammatikfel.
Tänk dig själv: om du kopierar felaktig information från ditt master-CV till ditt karriär-CV kommer du omedelbart att ge rekryterare ett dåligt intryck av dig själv och med detta minska dina chanser att få jobbet.
Dubbelkolla därför allting både en och två gånger innan du klickar på skicka och har du möjligheten så be gärna även någon annan att läsa igenom ditt CV, då det kan vara enkelt att missa sina egna misstag när man läst det för många gånger.
Skräddarsy ditt karriär-CV för jobbet du söker
Många av oss har säkert en gammal kopia av sitt CV sparat någonstans. Det kan därför vara frestande att skicka detta i din ansökan, speciellt om man har ont om tid. Detta är dock inte rekommenderat och leder ofta till att man gör sig själv en björntjänst.
Är ditt CV inte uppdaterat eller anpassat efter tjänsten du söker, minskar du också dina chanser att få komma på intervju. Det är därför väldigt viktigt att du tar dig tiden att skräddarsy ditt CV och personliga brev efter varje tjänst du söker. Söker du olika typer av lärarjobb behöver du dock såklart inte lägga lika mycket tid på att ändra ditt CV, men du bör ändå ta med tjänstspecifika parametrar i dina beräkningar när du skriver det.
Gå igenom ditt master-CV och välj ut informationen du vill föra över till ditt lärar-CV och se då till att välja den som bäst får dig att se ut som rätt kandidat för jobbet. För att komma till dessa slutsatser kan du noggrant läsa igenom platsannonsen och sen identifiera relevanta nyckelord från kraven som ställs och kvalifikationerna som arbetsgivaren efterfrågar. Titta i dessa fall även på arbetsbeskrivningen samt arbetsplatsens ledord och vision. Tänk så här: när du skriver ett CV och personligt brev är du både säljare och marknadsförare för dig själv till rekryteraren.
Tips från CV-coachen
I Sverige tenderar många att anpassa sig efter jantelagen, där man inte vill skryta eller prata om sig själv med allt för stort självförtroende. Detta ger dig dock inte några jobb! Våga därför sticka ut och belys alla dina positiva egenskaper och kunskaper.
Vad är den bästa strukturen för ett för lärar-CV?
Innan du börjar skriva ditt CV måste du först bestämma exakt hur du ska lägga upp all information på det. Detta bör göra på ett sätt som enkelt låter läsaren följa informationen du försöker förmedla.
De två populäraste CV-formaten är färdighetsbaserade och omvänt kronologiska CV:n. Båda dessa har sina egna olika fördelar, så vilken ska just du satsa på att använda?
Detta beror i största mån på dina egna, personliga preferenser. Vad vi dock kan säga är att om du nyligen tagit examen och har minimal arbetslivserfarenhet, är ett färdighetsbaserat CV det bästa alternativet för dig. Har du dock en del, eller mycket arbetslivserfarenhet att visa upp är ett omvänt kronologiskt format det perfekta valet för dig.
Färdighetsbaserat CV - för dig med begränsad arbetslivserfarenhet
Ett färdighetsbaserat CV belyser inte bara dina erfarenheter men också alla dina överförbara egenskaper. Dina prestationer, erfarenheter och utbildningar nämns kortfattat, men eftersom du har färre av dessa fokuserar CV:t istället på överförbara färdigheter och egenskaper med relevanta exempel på hur du använd dessa tidigare och deras fördelar.
Detta kan vara allt från din utbildningsbakgrund, hobbyer och intressen, eller andra relevanta aktiviteter som kan vara positiva för tjänsten – kom bara ihåg att förklara mer ingående ifall det inte är glasklart och uppenbart.
Viktiga färdigheter du bör nämna på ditt lärar-CV
När du ska lista dina färdigheter på ditt lärar-CV är det viktigt att få med de som är mest relevanta. Även om dessa ibland kommer att skilja sig mellan olika tjänster så finns det fortfarande en del som är universella:
Effektiv kommunikation: En lärare måste vara bra på att kommunicera. Dels för att kunna förmedla budskap till eleverna på ett effektivt sätt, men också för att kunna hantera konflikter, samt möten med föräldrar och andra lärare. Du måste därför ofta vara en expert på att kunna anpassa din kommunikation baserat på vem du kommunicerar med. Du behöver hålla faktorer som ålder, kunskapsnivå och personligheter i åtanke. Detta då en klass många gånger kan bestå av elever från väldigt olika bakgrunder, egenskaper och personligheter. Utöver det behöver du även kunna hålla igång en konversation i klassrummet och få eleverna att engagera sig i dem. En annan viktig del av att kommunicera effektivt är kroppsspråket och för att underlätta denna del bör du därför förstå hur man bäst ger av ett positivt kroppsspråk.
Självförtroende: Bortsett från förmågan att kunna formulera ditt budskap på ett effektivt och förståeligt sätt bör du även vara självsäker nog för att behärska ämnet du pratar om på ett bra sätt. På så sätt kan du ge dina elever informationen på ett tillförlitligt vis och ge svar på frågor som inte alltid går att hitta i skolböckerna. Som lärare behöver du även ha bra uppsikt på dina elever. Lär du ut till yngre elever måste du även ofta förstå de bästa sätten att uppfostra dem och säga ifrån vid till exempel bråk. Du måste dessutom alltid ha elevernas hälsa och välmående i åtanke och prata med din chef ifall du tror att en elev far illa i hemmet eller på fritiden.
Interpersonella relationer: Skolor och läroverk jobbar ofta i grupp och för att detta ska ske så effektivt som möjligt bör du därför kunna arbeta i team utan några problem.
Organisationsförmågor: Som lärare måste du förbereda lektioner, sätta betyg och delta i klasser. Undervisningen kan annars lätt bli rätt överväldigande om du inte kan organisera din tid. Du måste ha en rutin att följa för att säkerställa att arbete konstant är övervakat och kontrollerat.
Omvänd kronologiskt CV - för dig med arbetslivserfarenhet
Med denna struktur fokuserar du på din tidigare arbetslivserfarenhet och börjar då med att lista din senaste erfarenhet högst upp.
Utöver detta bör du sen även lyfta fram roller och resultat som beskriver vad du gjort i din tidigare anställning. För att ditt lärar-CV ska väcka uppmärksamhet hos rekryterar måste du vara specifik och belysa resultaten, snarare än att bara lista dina arbetsuppgifter. Inkludera även viktiga överförbara egenskaper.
För att undvika att upprepa dina arbetsuppgifter kan du även fokusera på de olika utmaningar du stött på inom varje roll och hur du övervunnit dessa och hur de gjort dig till en bättre lärare.
Även om det kronologiska formatet helt klart är det enklaste sättet att skriva ditt CV på, är det dock en nackdel att använda detta format om du haft perioder utan anställning – då detta genast uppmärksammas av rekryteraren. Försök därför att fylla dessa luckor med annan eventuell erfarenhet du skaffat dig under dessa perioder, till exempel om du studerat, praktiserat eller utfört volontärarbete. Inkludera då istället detta och visa att du fortsatt varit motiverad att arbeta även när du inte haft ett betalt jobb.
Information du bör inkludera på ditt CV
När du väl lagt ut skelettstrukturen för ditt CV är den sen dags att lägga till “köttet” – själv innehållet och informationen som beskriver dig för arbetsgivaren.
Ditt CV bör därför innehålla följande avsnitt:
Kontaktuppgifter: Här behöver du inkludera ditt fullständiga namn, telefonnummer, postadress och e-postadress. All annan information, inklusive din ålder, civilstånd eller nationalitet är valfri och bör i regel bara anges om den efterfrågas, eller ifall du tror det kommer ge dig en fördel i ansökningsprocessen.
CV-profil: Näst på listan behöver ditt CV ha en kort personlig profil högst upp. Detta är en sammanfattning av vem du är och de egenskaper som är relevanta för tjänsten. Se det som en sammanfattning av ditt personliga brev i några korta meningar.
Utbildningskvalifikationer: Efter din CV-profil bör du inkludera en heltäckande och korrekt redogörelse av din utbildning. Belys relevanta kurser, arbeten och workshops som du deltagit i. Bortsett från de nödvändiga utbildningskraven för en lärare, visar dina deltaganden i seminarier en vilja att läsa extra kurser, samt en passion och engagemang för yrket i helhet.
Arbetslivserfarenhet: Ange sen alla dina tidigare arbetslivserfarenheter och försöka i synnerhet att belysa de som är mest relevanta för tjänsten du söker. I stället för att bara lista dina ansvar – som lätt kan bli lite repetitivt – så kan du istället fokusera på det du lyckats prestera inom rollerna. Inkludera även information om din undervisningsmetodik och hur du har hanterat olika utmaningar i dina tidigare roller.
Färdigheter: Matcha dina kvalifikationer med jobbet genom att inkludera överförbara färdigheter från dina tidigare erfarenheter – eller till och med andra delar av ditt liv. Använd konkreta och relevanta exempel för att styrka dessa. Här bör du såklart fokusera på dina styrkor för att få ditt CV att stå ut och se så bra ut som möjligt.
Personliga intressen: Du kan även alternativt lista dina hobbyer och intressen, vilket kan vara särskilt användbara så länge de är relevanta för yrket. Aktiviteter som mentorskap, coachning och volontärarbete kan boosta ditt CV. Sportaktiviteter är också bra, särskilt om du har utmärkelser.
Referenser: Genom ansökningsprocessen är det väldigt troligt att din nya arbetsgivare också vill prata med någon du tidigare har arbetat med – och då helst någon som har sett dig undervisa. Det kan vara rektorn på din tidigare skola eller en mentor från din skola, om du är nyexaminerad. I detta avsnitt är det bra att nämna att "referenser finns tillgängliga på begäran". På så sätt har du chansen att meddela och förbereda dina referenser på ett eventuellt samtal från din potentiella arbetsgivare. Skicka dock aldrig med referenser i din första ansökan annat än om rekryteraren direkt har bett om det.
Personlig profil på ett lärar-CV
En personlig profil, profilsammanfattning, eller CV-profil, är en kort text som läggs i början på ditt CV. Denna profil är vanligtvis inte längre än fyra-fem meningar eller 100 ord, så försök hålla dig till detta när du skriver din egen sammanfattning.
Även om en profilsammanfattning är kort måste den fortfarande vara relevant för läsaren. Arbeta därför utifrån informationen i platsannonsen, inkludera nyckelord som du kan identifiera från denna och använd sen även din studie- och arbetslivserfarenhet, hårda och mjuka färdigheter, för att slutföra din sammanfattning. Målet är att matcha din sammanfattning med arbetsgivarens krav och förväntningar så nära som möjligt.
Bra att tänka på när du skriver en profilsammanfattning:
Inkludera jobbtitel
Framhäv dina kunskaper
Inkludera antal års erfarenhet
Belys både dina mjuka- och hårda färdigheter
Matcha den med arbetsgivarens krav från annonsen
Skriv en unik CV-profil för varje ansökan
Även om du såklart kan skriva en profilsammanfattning för alla dina ansökningar och sen bara justera den lite inför varje tjänst du söker, är det bäst att skriva om din CV-profil varje gång – speciellt om det dröjer tid mellan dina olika ansökningar.
Personliga profiler för lärar-CV:n – våra exempel
Nedan ser du tre exempel på personliga profiler från kandidater med olika erfarenhetsnivåer och kompetenser. Den fetstilta texten belyser den mest relevanta information för att omedelbart ge läsaren de allra viktigaste detaljerna innan de läser vidare. Vill du veta mer om hur du skriver personliga profiler har vi en hel artikel som går igenom detta.
Exempel på personlig profil - nyutexaminerad lärare
Legitimerad lågstadielärare som är förtroendeingivande, lyhörd, tydlig och bra på att kommunicera. Har under min praktik på en lågstadieskola visat att jag kan vara en god förebild som brinner för elevers hälsa och välmående. Jag lägger stor vikt vid att ta mig ann varje elev utifrån deras behov och förutsättningar. Mina mål och tankesätt stämmer bra in på er vision och jag söker därför tjänsten som lågstadielärare på er skola.
Exempel på personlig profil - erfaren lärare
Legitimerad SFI-lärare med över 10 års erfarenhet på samma skola. Stark kommunikativ förmåga och talar över fem olika språk. Jag är empatisk och har en god förmåga att ge konstruktiv feedback. Jag tycker att det är roligt med utmaningar, respekterar elevernas olikheter, har förmågan att se möjligheter, inspireras av utvecklingsarbete och kan samarbeta väl. Under min nuvarande tjänst har jag lärt mig att vara kreativ i mitt sätt att lära ut samt har goda kunskaper i användandet av digitala verktyg.
CV-exempel, lärare – Fatima Smith
Ladda ner detta cv-exempel som PDF
Som du kan se har Fatima två års erfarenhet som idrottslärare på en lågstadieskola. Hon berättar redan i första meningen av sin personliga profil att hon är legitimerad lärare, vilket direkt kommer att fånga rekryterarens intresse och få dem att läsa vidare.
Fatima vill nu fortsätta utvecklas inom yrket och arbeta med elever som har särskilda behov. För att få mer kunskap om hur hon bäst ska handskas med dessa elever – och för att stärka sitt CV – har Fatima läst ytterligare en kurs utöver sin lärarutbildning. Detta är ett ypperligt sätt att nischa sig som lärare och samtidigt öka på sina möjligheter för att kunna byta karriärspår i framtiden och få löneökning.
Fatima nämner även färdigheterna hon lärt sig under sin lärarutbildning, samt all den praktiska erfarenhet hon fått från sin praktik. Man kan även läsa att hon varit på samma arbetsplats sedan hon gick ut skolan, vilket genast visar att hon är lojal och inte någon som hoppar runt mellan olika arbeten. Den största anledningen till att hon söker en ny tjänst är att hon vill jobba med barn med speciella behov.
Personligt brev för lärare
Ibland kan det även vara lämpligt att skriva ett personligt brev istället för bara en sammanfattning. Ett personligt brev är en mer djupgående presentation av dig själv som avser att komplettera ditt CV med mer information på ett mindre formellt sätt.
Tips från CV-coachen
Precis som ditt CV, ska ditt personliga brev även vara specifikt anpassat till tjänsten du söker för att på bästa sätt fånga läsarens intresse och direkt visa för dem att du är rätt person för jobbet. Försök dock att undvika upprepning av informationen från ditt CV – i alla fall ordagrant. Ett personligt brev bör även det i regel hållas relativt kort och vi rekommenderar att skriva ett som är max en full A4-sida.
Så här strukturerar du ditt personliga brev för ett lärarjobb
Hur ska man då strukturera sitt personliga brev? Följande ordning är en bra mall att utgå ifrån:
Personliga detaljer
Hälsning
Introduktion
Brödtext
Avslutning
Ditt namn
Signatur
Introduktion
En bra bok fångar läsarens uppmärksamhet redan från början. På samma sätt bör ditt personliga brev också göra detta. Försök därför att komma på något lite mer minnesvärt än den gamla vanliga standardfrasen “Som svar på jobbannonsen i tidningen”.
Du kan till exempel nämna specifika detaljer om företaget som fångade din uppmärksamhet när du läste annonsen, eller så kan du presentera dig själv på ett mer professionellt och distinkt sätt.
Brödtext
Detta är var du berättar om dina erfarenheter, kunskaper och färdigheter. Du bör även lyfta fram dina prestationer och berätta kort om detaljerna kring dem. Kom dock ihåg att du inte bara ska lista dessa, utan även förklara för arbetsgivaren hur dessa färdigheter och kunskaper kommer gynna dem (och dig) ifall de väljer att anställa dig. Se det som att du ger rekryteraren en bättre insikt i innehållet på ditt CV. Förklara även varför du vill arbeta hos just det specifika företaget eller organisationen.
Avslutning
I det avslutande stycket av ditt personliga brev kan du till exempel tacka läsaren för deras tid. Skriv att du ser fram emot deras feedback och hänvisa till ditt bifogade CV så att de kan läsa lite mer detaljerad innehåll om dina erfarenheter och kunskap.
Hur långt ska ett personligt brev för lärare vara?
Försök att hålla ditt personliga brev så kort och koncist som möjligt. Nämn två, till max tre viktiga och relevanta färdigheter och spara resten till en eventuell intervju. Dessutom är följande punkter viktiga:
Belys din kommunikationsförmåga – Som lärare spenderar du dagligen en massa tid tillsammans med dina elever och för detta behöver du kunna anpassa hur du kommunicerar så att det passa varje individuell person när du talar inför en grupp.
Förklara varför de ska anställa dig – Fråga dig själv hur du bäst kan bidra till företaget på ett positivt sätt och nämn sen detta i ditt personliga brev. är det för att du har tidigare erfarenheter som du tror skulle gynna dem? Talar du flera språk som skulle vara till hjälp för elever och deras målsmän som inte är bra på svenska? Läs här hur du framhäver dina språkkunskaper när du söker en tjänst.
Varför vill du jobba där? – Förklara varför du vill ha det här jobbet och vad som motiverar dig att arbeta för det specifika företaget. För att ge det bästa intrycket i detta avsnitt bör du först läsa på ordentligt om företaget och nämna detaljer om det i ditt personliga brev. Detta visar att du har bra koll på dem och inte bara skickar ut massansökningar till flera olika företag.
När du väl inkluderat dessa punkter och skrivit klart ditt brev bör du sen låta en nära vän eller familjemedlem gå igenom brevet åt dig och leta efter stav- eller grammatikfel.
Sammanfattning av hur du skriver ett lärar-CV
Att lyckas landa ditt drömjobb ligger helt och fullt i dina händer. Du bör se på denna process med positivitet och att den tid du lägger ner på ditt CV och personliga brev, får du också tillbaka i gengäld. Vill man inte vill lägga den där extra timmen på sitt CV kommer det också bli svårare att kamma hem drömjobbet. Genom att spendera tid i förväg på att planera och sammanställa ett master-CV investerar man istället i sin framtid.
Här är de viktigaste punkterna att tänka på när man skriver sitt lärar-CV:
Lägg tid på att skapa ett omfattande master-CV
Spara din mall och alla relevanta dokument i en säker fil som är lättillgänglig
Läs annonsen noggrant och välj ut passande nyckelord som även stämmer in på dig
Kompilera ett sammanfattande CV från ditt master-CV med endast information som är relevant för jobbet
Skriv en positiv personlig profil i CV:t med fokus på jobbkraven
När du skickar din ansökan:
Skicka alltid ditt skräddarsydda CV och ansökningsbrev i PDF-format
Skicka inga andra dokument om det inte anges som viktigt
Kontrollera att dina kontaktuppgifter stämmer och är lätta att hitta på CV:t
Inkludera inte referenser i ansökan annat än om det inte anges som väsentligt
Skriv ditt professionella lärar-CV idag
- HR-godkända mallar
- Stick ut i mängden
- Bli upptäckt av rekryterare
Vanliga frågor och svar om CV för lärare
Är du intresserad av en karriär som lärare eller funderar du på en karriärförändring i den riktningen? Nedan ser du några populära frågor om läraryrket och lärar-CV:n:
När måste jag inkludera referensinformation?
Först när rekryteraren eller arbetsgivaren har kontaktat dig och begärt att få dina referensuppgifter bör dessa inkluderas. Inkludera aldrig referensinformation när du först svarar på en jobbannons.\ \ Ber rekryteraren om referenser bör du även vara säker på att dina referenspersoner är uppdaterade och beredda på att få samtal om dig – annars kanske de inte svarar när det ringer. Se även till att din referens är medveten om vad det är för jobb du söker, så att de kan anpassa sin information efter detta. Det kan vara bra att påminna din referens om viktiga detaljer som årtal och arbetsuppgifter till exempel.
Bör jag inkludera hobbyer och intressen på mitt CV?
Har du liten eller ingen arbetserfarenhet kan det vara en god id att inkludera hobbyer och intressen på ditt CV. Är du student eller nyligen utexaminerad kan du läsa våra artiklar som är anpassad för dig som söker jobb med liten eller ingen arbetslivserfarenhet. Om du inkluderar hobbyer och intressen på ett CV eller personligt brev, bör du endast nämna de som är relevanta för jobbet. Undvik även irrelevanta medlemskap och personliga prestationer. Kom ihåg att rekryterare och arbetsgivare är tidspressade och snabbt vill kunna hitta information i CV:t som stämmer in på den de söker.
Ett bra exempel på relevanta intressen för dig som lärare är om du är ledare för en grupp barn som utövar en sport eller annan aktivitet. Då kan du inkludera ledarskap, god kommunikation, samt förmågan att lära ut på ditt CV.
\
Var kan jag hitta bra mallar för ett lärar-CV?
Vi har ett stort utbud av mallar på vår hemsida. Här hittar du över tjugo olika CV-mallar med olika designer som är lämpliga för alla karriärer. För vårt exempel ovan använde vi Cambridge-mallen, men det finns även flera andra kreativa mallar att välja bland.
\
Hur långt bör mitt lärar-CV vara?
Ditt CV bör vara ca 1-2 sidor långt. Bäst är det om du kan komprimera all den relevanta informationen på en och samma sida – med detta är inte helt nödvändigt. Försök att undvika att skriva ett rörigt och långt CV. Korrekturläs och redigera när du har skrivit det och försök att ta bort all onödig information.
Jag vill inte skriva mitt eget lärar-CV eller personliga brev själv, finns det någon tjänst jag kan anlita?
Ja, hos CVmaker erbjuder vi även tjänsten att skriva CV åt dig. Med denna skapa vi ett professionellt och skräddarsytt CV för ditt önskade jobb på bara några dagar. Processen är enkel, effektiv och problemfri.
Få hjälp att skriva ditt CV och landa drömjobbet!
Våra experter väntar på dig!Vad behöver jag för utbildning för att bli lärare?
Det finns många olika typer av lärare och alla dessa kommer med olika krav på vilken typ av utbildning som krävs. Du kan till exempel välja mellan att läsa en lärarutbildning, förskollärarutbildning eller utbildning för fritidspedagog.
Du kan även bli specialistlärare inom ett eller flera ämnen – till exempel engelska, historia eller matte. Din examen och behörigheterna du valt att lära dig i samband med din utbildning bestämmer sen vilken skolform du får behörighet att undervisa inom. Vi rekommenderar därför att du tar en titt på Skolverkets hemsida för att lära dig mer om vilken utbildning som krävs för den specifika lärarrollen du är intresserad av.
Finns det olika specialistområden inom läraryrket?
Ja, läraryrket är väldigt brett och du hittar därför många olika områden inom det som du kan nischa dig inom. Några av dessa är:
Förskollärare
Lågstadielärare
Högstadielärare
Gymnasielärare
Föreläsare
SFI-lärare
Lärare inom vuxenutbildning
Lärare i specialskola
Trafiklärare
Finns det möjlighet till karriärutveckling inom läraryrket?
En lärarutbildning behöver för den sakens skulle inte bara vara i klassrummet där du sen lär ut samma ämnen för resten av livet. Du kan även vidareutbilda dig och bli speciallärare inom olika, nya ämnen.
Ju mer specialiserad du är, desto högre lön kan du också kräva. Du kan även utveckla dig inom ditt yrke och få rektorsuppdrag, arbeta med skolutveckling eller forskning.
Till exempel kan du syssla med skolutveckling inom ramen för ditt lärarjobb eller arbeta övergripande med dessa frågor på kommunal nivå. Lärare är också attraktiva inom den privata sektorn där de kan jobba som till exempel coacher, utbildare eller konsulter.
En del lärare arbetar sen även på studieförbund, som pedagoger på museer och forskningscenter.
Är du trött på Sverige kan du sen även satsa på att jobba som lärare utomlands. Svenska skolan finns i många länder, vilket därför alltid är ett alternativ. Du kan även söka tjänst som svenskalärare på institutioner som lär ut språk.
En bra sida där många lärarjobb annonseras ut är Ledigalararjobb.se. Vi rekommenderar att du kikar in på denna för att se vilka jobbmöjligheter som finns.
Kom igång och skriv ett vinnande CV idag!
Nu när du har läst denna hjälpsamma artikel och lärt dig hur man skriver ett riktigt bra CV och personligt brev för lärare, är det dags att skapa ditt eget professionella CV.
Vi har över 20 olika CV-mallar du kan välja mellan och alla går att anpassa efter eget tycke och smak. Du bestämmer själv val av färg, layout, samt profilbild. Utöver det rekommenderar vi dock att du använder tipsen i denna artikel för att öka dina chanser att få komma på arbetsintervju. Kom ihåg att ett representativt och professionellt CV, samt personligt brev, är nyckeln till att landa ditt drömjobb.
Få intervjun för ditt drömjobb med CVMaker
Skapa enkelt ditt professionella CV inom 10 minuter och ladda ner det när och var du vill!
Skapa ditt CVÖka dina chanser att få ditt drömjobb med CVMaker.