Servitris
Servitris
Alexandra har valt den stilrena Wheaton-mallen för att ge ett professionellt intryck och visa upp sina erfarenheter på ett strukturerat och genomgående sätt.
Skapa ditt CV"Chefsservitris med över 15 års erfarenhet av olika delar av restaurangindustrin. Ivrig och detaljfokuserad, service-minded och trevlig – en energisk lagspelare och ledare som håller sig motiverad och proaktiv även under press."
Alexandra Usoro - Chefsservitris
Innehållsförteckning
Så här skriver du det perfekta CV:t för att landa ditt drömjobb som servitris idag!
Servitörer och servitriser är båda viktiga nyckelpersoner på restauranger, snabbmatställen, hotell, pubar och andra matställen. Det finns trots detta många som tror att de inte behöver skriva ett professionellt CV för att söka jobb som servitris – men låt dig inte luras! För att öka dina chanser att få de allra bästa jobben och hitta de som passar dig bäst behöver du också skriva ett ordentligt CV som täcker alla dina tidigare anställningar och erfarenheter.
Vi kommer i denna artikel att visa dig hur du bäst skriver ett sådant CV och lyfter fram dina främsta kunskaper och egenskaper och läser du hela vägen till slutet får du dessutom se ett exempel på hur det ditt CV kan se ut, samt en mall som du kan använda för att själv skriva ett servitris-CV.
Häng med och läs vidare för att få reda på allt du behöver veta!
Behöver du hjälp med att skriva ett riktigt bra CV?
Kom igång idag!Vad innebär det att jobba som servitris?
Många som börjar jobba som servitriser gör ofta det under sina utbildningar eller direkt efter att de slutat skolan. På grund av detta är det också många som har uppfattningen att jobb inom servitrisyrket bara är ett instegsjobb och ett som människor utnyttjar för att komma ut i arbetslivet.
Även om detta såklart också är sant finns det även många som har hela karriärer inom serveringsyrket. Professionella servitörer och servitriser är alltid eftertraktade – både lokalt och internationellt – och det är långt ifrån bara på de lokala pubarna och restaurangerna.
Den bästa serveringspersonalen förstår att de inte bara är där för att tjäna sin månadslön – de förstår även att de är restaurangernas ansikten utåt och bryr sig därför om arbetsgivarens rykte och anseende som om de var deras egna. Utöver det har de även en naturlig fallenhet för service och jobbar alltid stenhårt för att se till så att deras kunder känner sig välkomna och nöjda under sina besök.
Hur man skriver ett servitris-CV för att få jobb
Som vi nämnde i inledningen av denna artikel är ett fantastiskt servitris-CV nyckeln till att landa drömjobbet hos de mest anrika restaurangerna. Även om du inte söker jobb på Stadshotellet eller Berns så kommer ett bra servitris-CV fortfarande att ge dig möjligheterna som krävs för att landa din nästa anställning och då är det bra att veta precis hur man ska gå till för att komma dit.
Planera grunderna för ditt servitris-CV
För att skriva ett vinnande CV krävs det först en del planering i förväg.
Målsättningen med ditt servitris-CV är att ge en så omfattande och specificerad bild av dig själv, dina kunskaper och din erfarenhet – på ett så kortfattat och enkelt sätt som möjligt. Du vill ge läsaren precis tillräckligt med information för att de ska vilja läsa vidare, men inte så pass mycket att de direkt tröttnar och slänger dig i papperskorgen.
Lägg tid på ditt master-CV
Grunden till alla bra CV:n är ett starkt master-CV där dina allra mest grundläggande kunskaper och egenskaper listas – ett omfattande dokument som täcker all din utbildning, kunskaper och arbetslivshistoria.
Innehållsstruktur på ett master-CV
För att ditt CV ska vara så inbjudande och enkelt att läsa som möjligt bör det ha följande egenskaper:
Flyta på bra, vara logiskt och enkelt att läsa
Endast innehålla vanligt svart teckensnitt, mot en vit bakgrund
Vara felfritt utan några stavfel eller dålig formatering
Presenteras på ett stilrent och enkelt sätt, med sektioner, titlar, listor och tabeller på lämpliga ställen.
En bra grundläggande struktur att bygga ditt master-CV på bör:
Börja med ditt nuvarande eller senaste jobb och sedan fortsätta lista dina övriga anställningar hela vägen till ditt första jobb
Lista utbildningar och kvalifikationer på samma sätt
Inkludera både mjuka och hårda färdigheter
Inkludera korrekt referensinformation eller information om hur denna kan mottas (mer om detta senare).
Tänk på att ta din tid med ditt master-CV och se till så att du inte missar något eftersom ditt master-CV utgör basen för alla dina framtida jobbansökningar. Det kan vara så långt som det behöver vara, så var detaljerad – men håll dig kortfattad på samtliga punkter och lägg inte ut texten mer än nödvändigt.
Inkludera dock alla dina jobbtitlar, allt ansvar och alla prestationer i varje roll; all din utbildning, kurser, vidareutveckling och egenstudier du utfört.
Medan du skriver ditt master-CV bör du också göra kopior på alla dina relevanta kvalifikationer, utmärkelser, referensbrev och annan betydelsefull information. Spara sen ner alla dessa dokument tillsammans med ditt master-CV, i en säker fil och förvara allt på en plats där du enkelt kan komma åt det.
Tips från CV-coachen
Korrekturläs och redigera alltid ditt master-CV noggrant så att det är felfritt. Om möjligt bör du även be någon annan läsa ditt CV och kontrollera det. Det sista du vill ska hända är att ett grundläggande grammatikfel får läsaren att tappa intresse.
Personlig profil kontra profilsammanfattning
När du ska söka jobb som serveringspersonal behöver du i regel inte skriva ett fullständigt personligt brev eller profil. Istället bör du fokusera på att skriva en kortare profilsammansfattning som du sen placerar överst på ditt CV.
Din profilsammanfattning är en av delarna du bör skriva och anpassa inför varje ansökan så att den bättre återspeglar hur du vill presentera dig för den specifika rollen du söker.
Vad är skillnaden mellan en personlig profil och en profilsammanfattning?
En personlig profil eller ett personligt brev är normalt sätt en längre sammanfattning av dig som person, dina kunskaper och tidigare erfarenheter. Båda dessa typer av presentationer ses i regel som tillägg åt ditt huvudsakliga CV och ifall rollen du ansöker om kräver ett, förväntas det också i regel att dessa är väldigt genomgående. En personlig profil är mellan 500 och 1000 ord lång.
En profilsammanfattning, å andra sidan, är vanligtvis inte längre än 100 ord och normalt bara en kortare sammanfattning av det du annars hade inkluderat i ditt personliga brev eller profil.
Profilsammanfattningar kan också kallas "översikt", "professionell sammanfattning", "kompetens-/kvalifikationssammanfattning" eller "professionell bio".
Vad behöver jag inkludera i min profilsammanfattning?
Trots att en profilsammanfattning är kort måste den fortfarande vara relevant och relativt genomgående för läsaren. Utgå därför från jobbannonsen och de punkter som nämns där och använd sen din erfarenhet, inklusive hårda och mjuka kunskaper, samt eventuella nyckelord för att skapa din sammanfattning.
Målsättningen här är att matcha din text med det som arbetsgivaren angivit som sina specificerade krav och önskemål i jobbannonsen, så nära som möjligt.
Oavsett vilken information du bestämmer dig för att inkludera, så se till att din sammanfattning är vänlig, skriven i en konversal ton och optimistisk. Man får trots allt bara en chans att göra ett första intryck.
Exempel på profilsammanfattningar med olika nivåer av färdigheter och kompetens.
Nedan har vi listat några exempel på hur profilsammanfattningar kan se ut. Du hittar sammanfattningar för tre olika kompetensnivåer, från mest till minst. Texten som skrivits i fetstil är gjord så för att markera den mest relevanta informationen för läsare och direkt ge dem de viktiga detaljer du vill lyfta fram innan de fortsätter läsa resten av CV:t.
Exempel på profilsammanfattning 1 – Senior servitris
Chefsservitris med över 15 års erfarenhet inom olika delar av restaurangbranschen. Ivrig och entusiastisk med ett öga för detaljer, otroligt serviceorienterad och vänlig person. Ett energiknippe, lagspelare och ledare som förblir motiverad och proaktiv även under press. Vill skapa en karriär inom service och då specifikt inom mat och dryck.
Exempel på profilsammanfattning 2 – Erfaren servitör
Dedikerad servitör med 7 års erfarenhet inom privat catering. Min huvudfokus ligger på att ge bra service och se till att alla mina gästers behov tillgodoses med professionalism och vänlighet. Erfaren inom service av både små, intima tillställningar och stora fester med 100 gäster eller fler. Väldigt angelägen om att bredda min erfarenhet internationellt och växa som person.
Exempel 3 – Oerfaren servitris
Något oerfaren servitris med ambition att starta en karriär inom hotell- och restaurangbranschen. Även om jag för närvarande inte har någon erfarenhet har jag en brinnande passion för mat och dryck och är otroligt snabblärd. Jag har tidigare jobbat bland annat som servitris under min skolgång, vid lokala välgörenhetsevenemang och vill nu börja jobba som servitrisassistent eller servitris. Med mig får ni en otroligt motiverad anställd som är ivrig att lära sig mer.
Kunskaper, färdigheter och tidigare erfarenheter
När du skrivit klart din profilsammanfattning är det sen dags att lista dina tidigare erfarenheter, övriga kunskaper och betydande egenskaper. Beroende på arbetsgivaren kommer de du behöver inkludera på ditt servitris-CV att variera, men i regel finns det fortfarande en hel del grundläggande info som alltid bör finnas med.
Var dock noga med att se till så du inkluderar alla dina tidigare kunskaper och erfarenheter, utan att för den sakens skull bli långrandig. Lista allt i bakvänd, kronologisk ordning och lyft sedan fram de arbetslivserfarenheter du själv anser vara mest relevanta, genom att berätta mer om dina prestationer, utmärkelser och eventuella befordringar.
För positioner som inte är lika relevanta räcker det oftast med en kort rollbeskrivning.
Mjuka färdigheter du bör inkludera på ditt master-CV
Efter att du listat dina erfarenheter bör du sedan tänka på dina mjuka och hårda färdigheter och när det kommer till denna punkt tål den att tänkas på en bra stund. Ens mjuka färdigheter är inte alltid sådana man själv tänker på, men kan på samma vis fortsatt vara relevanta för positionen man söker.
Nedan följer några mjuka färdigheter som ofta efterfrågas inom serviceyrken:
Förmåga att anpassa sig: Kan du arbeta under varierande och skiftande omständigheter?
Multitasking: Kan du hålla mer än sak i huvudet på en och samma gång medan du serverar kunder?
Stresstålig: Möjligheten att kunna hålla sig lugn i alla typer av situationer.
Tålamod: Förmågan att veta när du ska vänta, när du ska agera och när du ska vidta åtgärder,
Merförsäljning: Förmågan att kunna lyfta fram specifik mat och dryck till dina gäster när du serverar dem för att öka på försäljningen utan att för den sakens skull vara påträngande.
Noggrannhet: Måste vara bra på att kunna ta beställningar korrekt och kontrollera notan så att den är korrekt innan den lämnas till kund.
Ansvarsfull: Se till så att saker löses, att beställningar görs och att bord får service, trots stress och (ibland) dålig personaltäckning.
Hårda färdigheter på ditt servitris-CV
När det sen kommer till dina hårda färdigheter är dessa främst tekniska/sakliga. Dessa kan också variera en del, beroende på verksamheten men handlar i regel ändå om:
Datorkunskap för att kunna ta beställningar med POS-programvara
Kunskap om olika alkoholhaltiga och alkoholfria drycker
Fullständig förståelse för hur restauranger fungerar
Kunskap om hälso-, hygien- och säkerhetsbestämmelser
Så här anpassar du ditt master-CV för att landa ditt nästa jobb som servitris eller servitör
När du väl har skrivit klart ditt grundläggande master-CV är du sen redo att börja söka anställning hos hotell och/eller restauranger.
Detta börjar såklart med att du ger dig ut och letar efter annonserade tjänster. När du väl hittat ett jobb som du vill söka, börjar du med att noggrant läsa igenom annonsen och notera de allra viktigaste kraven. Ofta använder arbetsgivare nämligen nyckelord i sina arbetsbeskrivningar för att tolka ansökningar, så försök även identifiera dessa och inkludera dem senare i ditt anpassade CV.
Nästa steg på listan är sen att använda ditt master-CV och att med hjälp av informationen från annonsen anpassa det så att det perfekt passar in på kraven som ställts och efterfrågats. Detta innebär att anpassa din profilsammanfattning, lyfta fram just de tidigare erfarenheter som verkar mest relevanta och inkludera kompletterande information som verkar nödvändig.
Viktigt att tänka på
Rekryterare och arbetsgivare har oftast bara några sekunder på sig att skumma igenom en ansökan. Detta gör att du direkt måste fånga deras uppmärksamhet och se till så att det de läser matchar deras förväntningar för att du ska få komma på intervju.
Referenser: vilka bör man bör inkludera på sitt servitris-CV och hur?
Om rekryteraren vill göra en telefonintervju kan de ibland be om referenser. Gör de dock inte det är det heller inget du behöver oroa dig för.
Vad du dock bör känna till är att man normalt sätt inte delar sina referensers och deras kontaktinformation direkt på CV:t. Istället inkluderar man i regel en rad som säger något i stil med: "Referenser ges vid förfrågan".
Varför?
För det första så bör du inte dela någons personuppgifter med personer du inte vet något om. Detta kan tyckas oskyldigt men eftersom du ännu inte känner personen som kommer ta emot din ansökan – och för det mesta inte ens vet vem detta är – finns det heller ingen anledning att skicka runt dina referensuppgifter i onödan och riskera att de hamnar i fel händer.
För det andra kan det många gånger bli lite fel att inkludera dina referensuppgifter direkt. Till exempel kan detta leda till att rekryteraren kontaktar dina referenser innan intervjun. Blir en av dina referenser då lite förvånad över att få ta emot ett samtal de inte förväntar sig, kan det till exempel hända att de inte svarar eller att de inte kommer ihåg allt de bör berätta om dig och med detta ger dig en sämre referens än om de varit förberedda.
Det ska dock sägas att det i så gott som alla fall är lite smått "oförskämt" att ringa en ansökandes referenser innan intervjun. Detta betyder dock inte att det inte händer och därför är det också bättre att inte inkludera dem. Genom att endast ge ut dina referenser vid förfrågan får du istället möjligheten att förbereda dessa personer och därmed också möjligheten att få ett bättre omdöme när de väl blir kontaktade.
CV-exempel servitris

Ladda ner detta Servitris cv-exempel som PDF
I detta CV-exempel kan du se hur Alexandra kartlägger sin karriär inom restaurangbranschen på ett tydligt sätt och med tillräckliga detaljer utan att spinna iväg. Hennes sammanfattning berättar kort för läsare precis hur många års erfarenhet hon har och att hon vill fortsätta bygga sin karriär inom hotell- och restaurangbranschen.
Alexandra indikerar också att hon arbetat med olika typer av mat vilket gör att hon blir tilltalande för en bredare mängd arbetsgivare och visar även för läsaren att hon är flexibel och anpassningsbar. Notera dessutom hur hennes intressen knyter ann till hennes jobb.
Alexandra letar tveklös efter långsiktiga karriärmöjligheter där hon kan förbättra sina ledarkunskaper. Hon har valt Auckland-mallen för dess tydliga linjer och struktur som gör det överskådligt och enkelt att läsa. Alexandra har inkluderat ett foto på sitt CV, men du kan själv välja att utesluta detta om du vill.
Slutligen om servitris-CV och vanliga frågor och svar
Innan vi rundar denna artikel tänkte vi ta och kolla på några vanliga frågor och svar gällande servitris-CV och några fler grejer att tänka på. Kom bara ihåg punkterna vi gått igenom ovan och ta gärna möjligheten att använda en av våra många CV-mallar när du skriver ditt kommande CV.
Med en CV-mall blir denna process inte lika svår och du får direkt en design och struktur att jobba med för att nå bästa möjliga resultat. Med en stor samling mallar finns här något för alla och med säkerhet en som passar perfekt för ditt nästa servitris-CV!
Vad har man för arbetsuppgifter som servitris?
Som servitris eller servitör är man i regel ansvarig för en hel del saker runt om i restaurangen, inklusive att:
Servera gäster och ta beställningar
Städa upp disk och torka av bord när gäster har ätit färdigt
Förklara menyalternativ och specialerbjudanden
Hantering av kassa, kontanter och betalningar
Är det svårt att jobba som servitris?
Det krävs ingen utbildning för att bli servitris eller servitör och i många fall räcker det att man är någorlunda normalbegåvad. Du behöver dock som minst kunna utföra grundläggande matte, läsa och skriva för att kunna utföra dina arbetsuppgifter.
Finns det olika specialområden inom servitrisbranschen?
Restaurang- och cateringbranschen är otroligt mångsidig och erbjuder med detta ett brett utbud av yrken och positioner. Servitriser och servitörer arbetar oftast i verksamheter som serverar mat direkt till kunder hos allt från kaféer till vägkrogar, pubar, steakhouse, Michelin-restauranger och många, många fler.
Finns det några karriärmöjligheter som servitris?
Det finns gott om möjligheter för en servitör eller servitris som vill bygga en karriär inom restaurangbranschen. Bland dessa hittar vi bland annat titlar som hovmästare, värdinna eller restaurangchef och vill du utveckla dig ytterligare kan du ge dig på ännu mer specialiserade yrken som bartender, barista, sommelier eller kock.
Det finns sen även nivåer av vidareutbildning som inkluderar introduktioner till serviceindustrin och mat- och dryckesservice, samt branschspecifika vidareutbildningar för att kunna hantera olika typer av evenemang, maträtter och traditionella tillställningar.
Bör jag inkludera hobbyer och intressen på mitt servitris-CV?
Ska du inkludera hobbyer och intressen på ditt CV, eller i din personliga profil så nämn endast de som är relevanta för jobbet. Kom ihåg att rekryterare och arbetsgivare ofta har ont om tid och inte kommer att läsa något oväsentligt.
Bra exempel på intressen eller hobbyer att lägga till på ett servitör- eller servitris-CV:
Välgörenhetsarbete
Vinprovning
Matlagning
Bartendererfarenhet
Hur kommer jag igång med att skriva mitt servitris cv?
Börja med att välja en av våra fantastiska mallar. Genom att börja med en mall får du direkt det ursprungliga ramverk som hjälper dig att lyckas i längden. Fokusera sedan på att anpassa ditt grundläggande CV efter jobbannonsen och kraven som ställts i denna.
Skapa ditt servitris-CV med CVMaker
- Välj en av våra professionella mallar
- Stick ut bland andra ansökande
- Bli upptäckt av rekryterare
- Landa drömjobbet på nolltid
Få intervjun för ditt drömjobb med CVMaker
Skapa enkelt ditt professionella CV inom 10 minuter och ladda ner det när och var du vill!
Skapa ditt CVÖka dina chanser att få ditt drömjobb med CVMaker.